Tuesday, July 12, 2011

Medical Check Up di Klinik/ Hospital Kerajaan

Tujuan aku tulis ni adalah sebab nak bagi info kepada sesiapa yang google untuk dapatkan info pasal perkhidmatan medical check up dekat hospital kerajaan. Takdelah banyak sangat info, tapi sekadar membantu apa yang mampu.


Salah satu requirement yang aku kena buat untuk lanjutkan study ke US nanti ialah buat medical check up. Yang ni full check up termasuklah x-ray, ambik darah, macam-macam lagi yang aku dah lupa. Aku lengah-lengahkan untuk buat checkup so agak kurang bernasib baik lah. Sebab kalau nak buat medical check up di hospital kerajaan kena daftar minimum sebulan sebelum appointment. (Ni seingat aku lah)


Nak pergi HKL, dah tak sempat sebab nak kena buat appointment and tunggu 2 minggu untuk dapatkan result. Nak pergi hospital swasta pulak, rata-rata member aku cakap kena bayar dalam RM155 - RM300. Mungkin lah agak mahal, tapi satu hari je dah boleh dapat result. Aku takde hal nak pergi klinik swasta, tapi mak aku kata better pergi dulu klinik kerajaan, tengok dulu macam mana. Apa yang boleh jimat duit tu, berjimat lah


So, seawal pukul 8.15am, aku gerak ke Klinik Kesihatan Batu Arang. Gila lahh, belum apa-apa dah penuh gila orang. Crowded and seat semua dah penuh. (Padahal seat memang ada banyak) Memula aku pergi kaunter pertanyaan, tanya boleh ke buat medical check up? Then nurse tu kata medical check up tak boleh buat hari ni sebab doktor takde. Dia suruh try telefon hari Khamis ni untuk tanya lagi kalau doktor ada ke tak.


Aku dah pelik dah. Kata klinik kerajaan, tapi doktor pun takde?


Perkara tu membawa aku ke Klinik Kesihatan Sungai Buloh pulak. Klinik Sungai Buloh ni agak jauh, plus this is the first time aku dengan abang aku pergi sana. Bila jejak je masuk klinik tu, lagi ramai gila orang. Kalau aku kata Klinik Batu Arang tu penuh, kat sini triple penuh. Nak tanya orang dekat kaunter pertanyaan pun kena beratur panjang. Imagine jela. Serious aku dah short macam ni. Macam takde harapan je nak siapkan hari ni.


Dah lah akak yang jaga kaunter tu rude gila. Patut ke dia marah-marah nenek tua yang beratur depan aku? Cakap nak tengking-tengking je and takde eye contact langsung. Pelik betul. Bila aku tanya kat mana boleh buat medical check up, dia suruh aku pergi ke Bilik 7 and beratur dekat situ.


Bila sampai ke Bilik 7, aku macam tercengang sebab besar-besar ada sign tulis dekat atas pintu bilik tu, KECEMASAN. Biar betul buat medical check up dekat bilik kecemasan? Aku round-round kejap nak cari kalau ada bilik no.7 yang lain tapi takde pun. So, aku pun ambik nombor giliran dekat luar bilik tu, tapi terbaca notis yang kata kena ada appointment baru boleh buat. Serious aku taktau kena buat appointment.


Then tiba-tiba ada sorang doktor hensem keluar daripada bilik no.7 tu. Aku tanya la dia, kat sini ke tempat buat medical check up and kena buat appointment dulu ke? Doktor tu tanya aku, aku nak sambung belajar dekat mana, then terus dia suruh aku masuk bilik. Perrghh, time ni ingatkan doktor tu nak buat kebajikan dengan bagi aku potong line. Gila happy la.


Kat dalam bilik tu, ada sorang nurse suruh aku duduk. Then dia belek-belek borang medical check up aku. Lepas dah habis belek, dia kata kena buat appointment. Minggu depan kena datang balik. Then dia tambah, "Boleh siap 10. 2bulan." Aku tak faham apa dia cakap (-.-) So aku tanya, "Apa dia, 2 bulan ye baru dapat result?" Then dia kata yuppp, bulan 10 nanti baru dapat result."


Gilaaaa apa lama sangat? Aku rasa kalau ada orang sakit kanser nak buat medical check up dekat situ, by the time result tu sampai lagi 2 bulan, dah tak panjang umur agaknya orang tu sebab lama sangat tunggu, kanser dah serang satu badan. Kalau aku buat kat sini, by the time result tu keluar, aku dah ada dekat US dah pun. Cisss.


So, aku pun pergi ke Hospital Sungai Buloh yang baru tu pulak. Dah la jalan-jalan tak jumpa information kaunter punn. So, aku pun ke Klinik Perubatan dalam hospital tu untuk tanya dekat mana boleh buat check up. Nak tau dia cakap apa? "Ohh sila ke Klinik Kesihatan Sungai Buloh. Dekat sini takde buat medical check up."

Really? (-_-")


Hospital Sungai Buloh


Maka dengan ini, aku pun balik rumah tanpa dapat apa-apa. Takpelah, ayah aku kata esok dia nak bawak aku pergi Pusrawi. Lepas aku google-google tadi pasal Pusrawi, rata-rata semua good comments la. Result boleh dapat dalam hari tu jugak, tak ramai orang and yang paling penting sekali, bayaran murah je. Kepada sesiapa yang tak buat medical check up lagi macam aku, (which aku rasa aku sorang je tak buat lagi) silalah pergi ke Pusrawi atau Tung Shin Hospital yang terletak dekat KL. Terima kasih.

Hospital Pusrawi


Ok ni update pasal Hospital Pusrawi. (Edited 2 years later, so hopefully aku masih ingat detail) Aku sampai hospital dalam pukul 9am. Kena naik tingkat berapa ntah untuk buat medical check up, tak ingat lah. Tapi ada kena naik turun jugak lah sebab check up tu buat dekat tempat lain-lain, macam contohnya timbang berat, cek tekanan darah, cek aku hamil ke tak (lol) tu semuanya dekat tingkat atas. Then turun ke tingkat bawah untuk ambik darah and ujian air kencing. Then turun ke ground floor untuk buat x-ray. 


Alhamdulillah, sepanjang medical check up ni aku memang takde tunggu lama. Paling lama pun dalam 5 minit macam tu. Semuanya berjalan lancar. After habis buat x-ray, nak tunggu result tu lama sikit. So aku tunggu sejam dekat situ. Sambil-sambil tu boleh lah tengok tv and beli breakfast ringan-ringan. Then dapat result x-ray time tu jugak. Cumanya ujian darah tu kena tunggu dalam 3 hari, so after 3 hari kena datang balik untuk ambik test result. Tapi since ayah aku ada dekat area KL time tu, dia yang tolong ambil kan bagi pihak aku.


Itu sahaja untuk kali ni. Good Luck!

12 comments:

  1. Wah,government hospital check up memang susah.

    ReplyDelete
  2. as salam,nsib baca blog neh..klu x kne nsib yg sma la..terimas..sgt la mmbntu:D

    ReplyDelete
  3. medical check up free ke klo kt hospital kerajaan???

    ReplyDelete
  4. tung shin okey tak??berape hrga checkup kt c tu?

    ReplyDelete
  5. tung shin okey tak??berape hrga checkup kt c tu?

    ReplyDelete
  6. How much the price u do body check up at there?

    ReplyDelete
  7. How much the price u do body check up at there?

    ReplyDelete
  8. Saya pun dah tkena hari ni...hari rabu lepas saya pegi kaunter poliklinik hospital sultan ismail jb...tanya ada buat medical chk up utk ipta tak..dia kata ada tapi mlm ni tak buat..kita buat pagi je...saya mmg tk.nk buat ml ni just tya je. Saya tya lagi ahad buka tak sbb sya bkerja...johorkan kerajaan ahad keje..dia kata hsi buat juga...tapi akk kene dtg awal la sbb ahad ramai...ok.la saya fhm...so hari ni ank saya dah stnby kul 7 kami pegi...smpi hsi mmg ramai giler la..beratur utk ambil no...smpi kat turn ank sya..dgn selamba tak tgk muka kita dia kata hari ni tak buat...isnin smpi khamis je...panasnye hati..dahla ank sya puasa dari mlm tadi....apa salahnye buat notis tampal..skrgkan rata2 bakal pelajar ipta nak buat medical chk up...inilah kerajaan...ahad tu kan tukar jumaat...knapa tak buat pula.....jgn bagi alasan doctor tak da...klu saya ni org senang..saya tak pegila hspital.kerajaan ni..

    ReplyDelete
  9. kalau nak sambung study kat ipts , kene ada medical checkup kew ?

    ReplyDelete
  10. kalau nak smbung blaja kat ipts , kene buat medical check up kew ?

    ReplyDelete
  11. kalau nak sambung study kat ipts , kene buat medical check up juga kew ?

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails